De website die het in actie komen voor een betere wereld makkelijk en leuk maakt. Van petities tot vrijwilligerswerk: Zoek op de tijd die jij nu hebt of het thema dat jij belangrijk vindt voor een actie die bij jou past!

Zoek naar acties op trefwoord
Zoek naar acties op tijd en/of thema


Organisatie Eat Green

EatGreen Together is powered by De Nederlandse Vegetariërsbond
Met de campagne EatGreen Together wil de Nederlandse Vegetariërsbond (NVB) mensen inspireren om samen minder vlees te eten, zodat zij op een makkelijke manier een bijdrage kunnen leveren aan een beter klimaat. Met één dagje geen vlees bereik je namelijk al heel wat. En eet je meerdere dagen geen vlees, dan draag je natuurlijk nog meer bij!

Met EatGreen Together biedt de NVB mensen een handvat om op een simpele, effectieve en lekkere manier iets te betekenen voor een beter klimaat. De oplossing ligt op je bord! De NVB bestaat al ruim 100 jaar en geeft informatie over eten zonder vlees en vis.

Het EatGreen Together Effect

Het klimaatprobleem oplossen doe je niet zomaar even. Toch zijn er heel veel (kleine) dingen die je kunt doen om jouw steentje bij te dragen. Wist je bijvoorbeeld dat de productie van vlees sterk bijdraagt aan de uitstoot van broeikasgassen? Door minimaal één keer per week geen vlees of vis te eten, verminder je je CO2 uitstoot al snel met 100 kilo per jaar.

En wist je dat:

  • Maar liefst 18 procent van de mondiale broeikasgassenuitstoot afkomstig is van veeteelt, terwijl de bijdrage van de volledige transportsector 'maar' 13 procent is?
  • Eén koe volgens berekeningen van het CLM jaarlijks net zoveel broeikasgassen uitstoot als 4,5 auto’s, ofwel het rijden van 70.000 km?
  • Eén dag in de week geen vlees eten op het milieu hetzelfde effect heeft als je auto 1250km minder gebruiken?
  • Als alle Nederlanders 1 keer per week geen vlees eten, dat evenveel klimaatwinst oplevert als een miljoen auto’s minder op de weg?
  • Je van de 100.000 liter water die nodig is voor de productie van 1 kilo rood vlees 2 jaar lang kunt douchen?
  • Er voor de productie van dierlijke eiwitten ongeveer tien keer zoveel land nodig is als voor de productie van plantaardige eiwitten?

Minder vlees eten helpt om klimaatverandering tegen te gaan, maar heeft daarnaast nog een aantal positieve bijeffecten, denk bijvoorbeeld aan:

Een schoner milieu
Veehouderijen produceren veel mest en die mest is grotendeels verantwoordelijk voor zure regen. Bovendien zorgt het verbouwen van veevoer van een verarming van de bodem. Het gebruik van bestrijdingsmiddelen levert nog een flinke portie extra vervuiling op. EatGreen en je draagt bij aan een schoner milieu!

Een betere gezondheid
Vegetarisch eten is gezond. Onderzoek toont aan dat vegetariërs over het algemeen minder lijden aan hart- en vaatziekten en een lager cholesterol en bovendien beter op gewicht zijn dan vleeseters.

Minder dierenleed
Lang niet ieder stukje vlees komt van een dier dat na een lang, gelukkig leven van ouderdom is gestorven. Door minder vlees te eten, bespaar je dieren in de bio-industrie veel leed.

Een betere wereldvoedselverdeling
45% van de wereldgraanproductie wordt gebruikt als veevoer. Voor  1 kilo rundvlees is 16 kilo graan en soja nodig. Om een kilo graan te verbouwen heb je bovendien 1150 liter water nodig. Veel gewassen die in arme landen worden verbouwd als veevoer kunnen beter gebruikt worden om de eigen bevolking te voeden!

Met EatGreen Together kun je eens een dagje anders eten. Het is makkelijk, lekker en je kunt het prima samen doen! Zo bereik je meer én (met) elkaar.  Be Green, EatGreen Together!


Thema's

  • Klimaat
  • Dier & Natuur