De website die het in actie komen voor een betere wereld makkelijk en leuk maakt. Van petities tot vrijwilligerswerk: Zoek op de tijd die jij nu hebt of het thema dat jij belangrijk vindt voor een actie die bij jou past!

Zoek naar acties op trefwoord
Zoek naar acties op tijd en/of thema


Handen uit de mouwen bij de Sloterplas

26/03/2015 - We weten allemaal dat zwerfafval een steeds groter probleem wordt, maar doen we er ook iets aan? Eline Hagen verhuisde enige tijd geleden naar Amsterdam en schrok van wat ze zag tijdens haar eerste hardlooprondje aan de Sloterplas. Daadkrachtig besloot ze het hier niet bij te laten maar deze schrik direct om te zetten naar Actie. Het resultaat: een mooi initiatief wat aanstaande zaterdag van start gaat.

Zaterdag 28 Maart, een supermooie dag om in Actie te komen: 's middags 'rommelrapen' aan de Sloterplas om onze mooie Aarde weer een beetje schoner te maken en 's avonds om 20:30 een uur lang alle lichten uit met de actie Earth Hour van het Wereldnatuurfonds. 

Earth Hour is een grote internationale campagne. Een uur waarop jij laat zien dat je de aarde belangrijk vind!

Met één simpel gebaar geven miljoenen mensen, bedrijven en gemeentes over de hele wereld een signaal af dat ze zich zorgen maken over de toekomst van onze aarde. En dan met name de bedreiginen voor onze natuur. 

Handen uit de mouwen bij de Sloterplas is een fantastisch initiatief wat is opgezet door een wakkere, betrokken burger: Eline Hagen. - Eline, hoe kwam je op het idee om deze actie op te zetten?

Als nieuwe Amsterdammer begon ik enkele weken geleden dan eindelijk aan een rondje hardlopen rond de Sloterplas. Al proberend mijn hoofd alleen te laten luisteren naar mijn eigen ademhaling en de vrolijke vogels in de lentestand, viel me vooral één ding op. Rotzooi. Afval. Overal lag wel iets; een blikje, een papiertje, plastic flessen, half verrotte pallets. Eigenlijk was het heel snel duidelijk: hier moet iets mee, hier wil ik iets mee! Ik kan me er aan ergeren of over verbazen, maar ik wil het opruimen! Ik wil tastbaar maken dat afval in de natuur me raakt. Niet lullen maar poetsen, zeggen wij thuis.

Wat ging er door je heen toen je op deze manier kennis maakte met de Sloterplas?

Ik was verbaasd, vewonderd, geschokt. Zoveel afval, en zoveel variatie in afval ook, hoe komt dat daar terecht? Hoe kan het dat iemand zonder blikken of blozen zijn blikjes, condooms of lappen stof aan de waterkant of in een bloembed achterlaat? Wie zijn die mensen? Zijn dat mensen die er hun hond uitlaten, komen picknicken of regelmatig een route fietsen en dan met één simpele beweging hun afval honderd meter naast een afvalbak deponeren? Ik snap het niet, hoe hard ik het ook probeer.

En toen kwam je in actie?

Ja, direct! Thuis besluit ik om een mail naar de gemeente te sturen om maar direct actie te ondernemen. Ik heb zo'n zin in de lente, ik wil aan de slag gaan in plaats van ingewikkelde -of misschien wel simpele- maatschappelijke vraagstukken beantwoorden en procedures doorlopen. Al vrij snel kreeg ik een reactie terug en was overdonderd door alle kleine en grote acties die er al lopen. Wat een hoeveelheid afval moet er dan liggen! Handen uit de mouwen; dat was het onderwerp van de eerste mail die ik stuurde en nu dus ook de naam van mijn opruimactie. 

Hoe waren de reacties in jouw directe omgeving?

In mijn kleine Amsterdamse netwerk heb ik een man of tien enthousiast gekregen om mee te doen. Ondanks mijn charmante argumenten dat het goed is voor de natuur, voor de moraal, voor de blos op je wangen, vinden de meeste mensen het “heel nobel” maar is het niets voor hen. Maar bij mij borrelt er een heleboel. Ik ben benieuwd hoe mensen thuis of buitenshuis met hun afval omgaan. Ik mis mijn GFT bak nu ik in de grote stad woon en ben nieuwsgierig naar alle groene iniatieven en ideeën die hier leven. Ik weet niet beter dan dat er thuis aparte bakken waren voor glas, batterijen, papier. Plastic hoefde toen nog niet apart want het was er simpelweg niet in die belachelijke hoeveelheid die we nu dagelijks tegenkomen. Wat kan ik zelf nóg meer doen? En wij met z'n allen? -

 

Kom ook Rommelrapen!

Een bekende Nederlandse Rommelraapster is Monique van de Ven, en ze is heel fanatiek daarin. Monique heeft een ideaal, een doel en een mooie overtuiging: ,,Mensen hebben de neiging om meer zwerfvuil weg te gooien als ergens al rommel ligt. Nu het door mijn toedoen vrijwel schoon is, gedragen jongeren maar ook ouderen zich steeds verantwoordelijker. Da's het positieve effect van mijn 'obsessie'. Nog een voordeeltje: ik moet regelmatig lachen om het resultaat. En dat is weer goed voor m'n gezicht. Oftewel: de natuur blijft mooi... en ik ook''. Lees hier het verhaal van Monique 

Wat doe jij zaterdag 28 Maart? Kom je Rommelrapen aan de Sloterplas? Trek stevige wandelschoenen aan, neem je eigen handschoenen mee en een stralend humeur. Handen uit de mouwen! We verzamelen om 13:00 uur voor Grandcafé Sloterplas. Meer informatie op Handen uit de mouwen-Sloterplas

Annemarie Bosman

Delen:

Nieuwsoverzicht